Jeugdpartnerschap

Zet samen met organisaties uit meerdere landen een langdurige samenwerking op met impact op het jeugdwerk. Binnen een jeugdpartnerschap werk je intensief samen rond een bepaald thema om een product te ontwikkelen dat het lokaal en internationaal jeugdwerk versterkt. Je bouwt een internationaal netwerk uit, draagt bij aan de ontwikkeling van je organisatie én creëert een waardevolle impact op het jeugdwerk. De focus ligt hierbij op het verrijken van de niet-formele jeugdwerkpraktijk. 

 

Jeugdpartnerschap

Wat?

Download de jeugdpartnerschap-factsheet voor een overzicht van alle regels en bedragen.

 • Een jeugdpartnerschap duurt 1 tot 3 jaar.
 • Er is geen minimum of maximum aantal deelnemers.
 • Er is geen leeftijdsgrens, maar jongeren en jeugdwerk zijn wel de doelgroep.
 • De samenwerking kan de jeugdsector strategisch overschrijden, maar de hoofddoelstelling en de impact liggen altijd op het jeugdwerk.
 • De doelstellingen en activiteiten zijn op maat van de betrokken organisaties.
 • Wil je een grootschalige en langdurige samenwerking opzetten tussen 4 organisaties van minstens 3 landen, dan kan dat ook onder de noemer ‘Capacity building in the field of Youth’. Je leest meer over de mogelijkheden en specifieke voorwaarden op deze pagina en in de programmagids.

De volgende organisaties uit een programmaland kunnen een jeugdpartnerschap aanvragen:

 • Een jeugdorganisatie of organisatie die met jongeren werkt in de vrije tijd;
 • Een vzw, vereniging, ngo;
 • Een sociaal project;
 • Een overheidsinstantie op lokaal, regionaal of nationaal vlak, bv. een jeugddienst;
 • Andere organisaties, bedrijven of instellingen;

Een jeugdpartnerschap overstijgt het nationale niveau en creëert door de samenwerking een echte meerwaarde. Er zijn dan ook minstens 3 organisaties uit verschillende geassocieerde landen betrokken in een jeugdpartnerschap. Het aantal organisaties is onbeperkt en je kan ook met andere partners werken, al krijg je daarvoor geen subsidies.

Activiteiten kunnen enkel in het land van een partner, ook van een andere partner, of op de plaats waar er een zetel is van een instelling van de Europese Unie.
Activiteiten waarbij projectresultaten worden gedeeld en gepromoot, kunnen ook op evenementen en conferenties in geassocieerde en niet-geassocieerde landen.

Je kan subsidies voor een jeugdpartnerschap aanvragen met de volgende Lidstaten van de Europese Unie en derde landen die geassocieerd zijn met het programma:

BelgiëHongarijeMaltaSlovakije
BulgarijeIerlandNederlandSlovenië
CyprusIJslandNoord-MacedoniëSpanje
DenemarkenItaliëNoorwegenTsjechië
DuitslandKroatiëOostenrijkTurkije
EstlandLetlandPolenZweden
FinlandLiechtensteinPortugal
FrankrijkLitouwenRoemenië
GriekenlandLuxemburgServië

Ter info, hier ook de derde landen die niet geassocieerd zijn met het programma:

AlbaniëGeorgiëMarokkoSyrië
AlgerijeIsraëlMoldaviëTunesië
ArmeniëJordaniëMontenegroWit-Rusland
AzerbeidzjanKosovoOekraïne
Bosnië-HerzegovinaLibanonPalestina
EgypteLibiëRusland

Samenwerken met Zwitserland

De regel voor de financiering van jeugdpartnerschappen met partners uit Zwitserland is voorlopig als volgt: Zwitserse organisaties kunnen deelnemen aan jeugdpartnerschappen als andere partners en projecten indienen bij het Zwitsers agentschap, dat het hele project dan financiert.

Laat je Zwitserse partner contact opnemen met het Zwitsers agentschap:

Dornacherstrasse 28A
Postfach 246
CH-4501 Solothurn
Telefoon: +41 32 34618 00
Webiste: https://www.movetia.ch/

Samenweken met Wales

Sinds de Brexit maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van het Erasmus+-programma. Via het ‘Taith’-programma van de Welshe (deel)regering kan je wel een project opzetten met een Welshe partner.
Je vindt de details in de ‘Taith’-programmagids via de website: www.taith.wales.

Afhankelijk van de werkpakketten en activiteiten die je plant en de uitkomsten die je verwacht, is er de keuze uit drie vaste bedragen: € 120.000, € 250.000 of € 400.000.

Werk je samen met een partner buiten de eurozone?

Op de officiële website van de Europese Commissie vind je de wisselkoersen die je moet gebruiken bij je eindverslag. Voor de eindafrekening van de niet-forfaitaire bedragen (inclusie- en/of exceptionele kosten) mag je enkel de wisselkoers gebruiken die geldig was in de maand waarin je contract door de directeur van JINT werd ondertekend. Hou daar dus rekening mee! Die koers kan verschillen van de effectieve wisselkoers op het moment dat je je kosten maakt.

Overweeg je om een jeugdpartnerschap op te zetten, neem gerust contact op met een stafmedewerker van JINT voor je eraan begint.

In dit handboek en deze FAQ vind je meer uitleg over de subsidiemogelijkheden.

Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Load More

Totaalbudget 2024

Dit is het totaalbudget 2024 voor alle mogelijkheden samen in Erasmus+ Jeugd.

nog €2.531.764 beschikbaar van €5.599.886

Meer over budget

Budget jeugdpartnerschappen 2024

nog €1.373.535 beschikbaar van €1.373.535

Meer over budget

Mis je volgende deadline niet

De tweede deadline is optioneel, onder andere afhankelijk van het nog beschikbare budget.

Het uur van de deadline is het uiterste moment waarop dossiers aanvaard worden. We raden je aan om je aanvraag al enkele dagen vroeger in te dienen. Zo kan je ons bij bv. technische problemen nog contacteren en toch tijdig indienen.

Deadlines voor +

05/03/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/09/2024

01/10/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/01/2025

Aanvraag indienen
Alle deadlines bekijken

Voordelen

Een jeugdpartnerschap creëert impact en versterkt je organisatie. Lees hieronder enkele citaten van organisaties die graag hun ervaringen delen.

Het platform kan nu al geraadpleegd worden in het Engels, Frans en Spaans.
Rob - Mobile School
Via dit platform krijg je als jeugdwerker en organisatie toegang tot heel wat nieuwe methodieken of ontdek je varianten van gekende spelen.
Jasper - De Aanstokerij
Aanvraag indienen
Via dit platform krijg je toegang tot heel wat nieuwe methodieken

Weg met routine in het jeugdwerk dankzij StreetSmart Play

Mobile School

Leuven, België; Roemenië; Griekenland

Andere mogelijkheden

Sluit deze mogelijkheid niet aan bij je projectidee? Snuister even door de andere mogelijkheden.
Zie je het bijvoorbeeld iets beperkter? Dan is een kleinschalig jeugdpartnerschap misschien iets voor jou.

DiscoverEU

Via DiscoverEU stappen 18-jarige jongeren uit maatschappelijk kwetsbare contexten op de trein voor een unieke reis door Europa. Zelfstandig of met begeleiding verleggen ze letterlijk en figuurlijk hun grenzen. Ze nemen actief deel aan het project door zelf hun reis te plannen en de activiteiten mee te bepalen. Het is een reis vol ontdekkingen en avontuur waarbij de jongeren op een niet-formele manier hun zelfvertrouwen en andere vaardigheden versterken.

Groepsuitwisselingen

Laat jongeren hun blik verruimen en andere culturen leren kennen. Bij een groepsuitwisselingen ontmoeten jongeren uit verschillende landen elkaar en werken ze zelf mee een programma uit rond een zelfgekozen thema. De rode draad is ideeën en ervaringen uitwisselen. Ze leren van elkaar op een niet-formele manier, bv. via workshops, spelen, activiteiten …

Mobiliteit van jeugdwerkers

Ondersteun de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers uit verschillende landen. Zowel beroepskrachten als vrijwilligers doen inspiratie op om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te versterken door hun grenzen te verleggen en buitenlandse organisaties te leren kennen.

Participatieprojecten

Stimuleer jongeren om stil te staan bij de thema’s die hen en hun leeftijdsgenoten in Europa bezighouden. Open zo het debat over de prioriteiten van de EU-Jeugdstrategie zoals democratie of Europees burgerschap.

Kleinschalig jeugdpartnerschap

Verleg je grenzen, maar loop niet meteen te hard van stapel. Neem samen met andere jeugdorganisaties uit een of meerdere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. Versterk elkaar en bouw een internationaal netwerk uit. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

Accreditatie

Bed een strategische internationale werking in in je organisatie met een reeks groepsuitwisselingen en/of mobiliteiten van jeugdwerkers. Ga voor een accreditatie als je voet aan grond hebt bij de Vlaamse jeugd, je sterk in je schoenen staat en je het organisatorisch, administratief en financieel kan bolwerken.

 • Geen idee welk programma bij je past?
  Doe de test!

  Doe de test