Groepsuitwisselingen

Laat jongeren hun blik verruimen en andere culturen leren kennen.

Bij een groepsuitwisseling ontmoeten jongeren uit verschillende landen elkaar en werken ze zelf mee een programma uit rond een zelfgekozen thema. De rode draad is ideeën en ervaringen uitwisselen. Ze leren van elkaar op een niet-formele manier, bv. via workshops, spelen, activiteiten …

Groepsuitwisselingen

Wat?

 • 5 tot 21 programmadagen, exclusief reistijd.
 • De jongeren bereiden samen het programma voor en voeren het ook samen uit tijdens een gezamenlijk verblijf.
 • De jongeren zijn tussen 13 tot 30 jaar. Groepsleiders zijn minstens 18 jaar.
 • Minstens 1 groepsleider en 4 deelnemers per deelnemende groep. In totaal zijn er minstens 16 en maximum 60 deelnemers, begeleiders niet meegeteld. Zijn alle deelnemers jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie en/of met een beperking dan zijn 10 deelnemers het minimum.

De aanvragers van een groepsuitwisseling lopen erg uiteen. De volgende instanties kunnen deelnemen:

 • Een vzw, een vereniging, een ngo;
 • Een sociaal project;
 • Een overheidsinstantie op lokaal, regionaal of nationaal vlak, bv. een jeugddienst;
 • Een informele groep van minstens 4 jongeren;

Een groepsuitwisseling is altijd tussen twee of meerdere landen. Ze vindt plaats in een van de deelnemende landen.

Je kan samenwerken met organisaties in:

 • lidstaten van de Europese Unie en derde landen die geassocieerd zijn met het programma
BelgiëHongarijeMaltaSlovakije
BulgarijeIerlandNederlandSlovenië
CyprusIJslandNoord-MacedoniëSpanje
DenemarkenItaliëNoorwegenTsjechië
DuitslandKroatiëOostenrijkTurkije
EstlandLetlandPolenZweden
FinlandLiechtensteinPortugal
FrankrijkLitouwenRoemenië
GriekenlandLuxemburgServië
 • en/of derde landen die niet geassocieerd zijn met het programma
AlbaniëGeorgiëMarokkoSyrië
AlgerijeIsraëlMoldaviëTunesië
ArmeniëJordaniëMontenegroWit-Rusland
AzerbeidzjanKosovoOekraïne
Bosnië-HerzegovinaLibanonPalestina
EgypteLibiëRusland

Let op!
Je groep kan nooit vertrekken naar een land waarvoor er op het moment van vertrek een negatief reisadvies geldt.

Samenwerking met niet-geassocieerde landen

 • Bij samenwerking met derde landen die niet geassocieerd zijn met het programma moet minstens 1 land betrokken zijn van de geassocieerde landen en minstens 1 niet-geassocieerd land.
 • Een partner uit een niet-geassocieerd land kan nooit zelf een projectaanvraag indienen. Als er derde landen betrokken zijn die niet geassocieerd zijn met het programma dan dient een van de partners uit een geassocieerd land bij zijn Nationaal Agentschap de aanvraag in.
 • Het beschikbare budget voor samenwerking met derde landen die niet geassocieerd zijn met het programma is kleiner dan dat voor projecten met geassocieerde landen.

Samenwerken met Zwitserland

De regels voor de financiering van groepsuitwisselingen met partners uit Zwitserland zijn voorlopig als volgt:

 • Wanneer een project door een Zwitserse organisatie bij het Zwitsers agentschap wordt ingediend en goedgekeurd, wordt het hele project gefinancierd door het Zwitsers agentschap, dus ook de kosten van de deelnemers uit de andere landen.
 • Als een project met Zwitserse deelnemers wordt goedgekeurd en gefinancierd door een Nationaal Agentschap van een van de geassocieerde landen, kan de Zwitserse partner een aanvraag indienen bij het Zwitsers agentschap om de kosten te dekken voor de eigen deelnemers.

Laat je Zwitserse partner contact opnemen met het Zwitsers agentschap:

Dornacherstrasse 28A
Postfach 246
CH-4501 Solothurn
Telefoon: +41 32 34618 00
Webiste: https://www.movetia.ch/

Samenweken met Wales

Sinds de Brexit maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van het Erasmus+-programma. Via het ‘Taith’-programma van de Welshe (deel)regering kan je wel een project opzetten met een Welshe partner.
Je vindt de details in de ‘Taith’-programmagids via de website: www.taith.wales.

 • Organisatiekosten: € 100 per deelnemer, exclusief begeleiders. Daarmee dek je de administratie-, communicatie-, coördinatiekosten …
 • Reiskosten: een vast bedrag voor de heen- en terugreis, gebaseerd op het aantal kilometer in vogelvlucht. Reizen de deelnemers op een ecologisch verantwoorde manier, dan is een ander vast bedrag voorzien.
 • Individuele kosten: voor accommodatie, maaltijden en dergelijke van de deelnemers. Een vast bedrag per dag per deelnemer afhankelijk van waar je activiteit doorgaat (tussen de €31 en €56).
 • Inclusiekosten: om jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond of beperking te ondersteunen. € 100 per deelnemer uit een inclusiedoelgroep, tenzij dat onvoldoende is. Dan worden de kosten, die je niet aanvraagt via reis- of individuele kosten, 100% terugbetaald.
 • Voorbereidend bezoek: € 575 per deelnemer aan het bezoek, inclusief reis en verblijf.
 • Exceptionele kosten: gaan o.a. over kosten voor visa. Ze worden dan 100% terugbetaald. Heb je extra hoge uitgaven voor het vervoer, bv. omdat je ecologisch reist en je helemaal niet toekomt met het vaste bedrag, dan kan je daar een apart budget voor aanvragen waarbij je op eindverslagniveau de effectieve kosten met de tickets bewijst. Zo’n aanvraag kan van zodra de reguliere reisvergoeding slechts 70% van de reële kosten dekt. De kosten worden dan voor 80% terugbetaald. Bijvoorbeeld: de vergoeding voor reguliere reiskosten tot 1999 kilometer is € 275, € 320 in het geval van ecologisch reizen. In werkelijkheid zijn de kosten voor het vervoer € 520. Je kan dan een aanvraag doen voor het vergoeden van dat vervoer, want 70% van € 520 is meer dan de vergoeding voor de reguliere reiskosten (0,7 x 520 = 364, meer dan 275 en meer dan 320). Van de € 520 wordt uiteindelijk 80%, dus € 416 vergoed (0,8 x 520 = 416).

De subsidiesblokken voor projecten goedgekeurd vóór 2023 kan je hier raadplegen.

Werk je samen met een partner buiten de Eurozone?

Op de officiële website van de Europese Commissie vind je de wisselkoersen die je moet gebruiken bij je eindverslag. Voor de eindafrekening van de niet-forfaitaire bedragen (inclusie- en/of exceptionele kosten) mag je enkel de wisselkoers gebruiken die geldig was in de maand waarin je contract door de directeur van JINT werd ondertekend. Hou daar dus rekening mee! Die koers kan verschillen van de effectieve wisselkoers op het moment dat je je kosten maakt.

Overweeg je om een groepsuitwisseling op te zetten, neem gerust contact op met een stafmedewerker van JINT voor je eraan begint.

Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Load More

Budget groepsuitwisselingen 2023

nog €168.638 beschikbaar van €1.106.797

Meer over budget

Totaalbudget 2023

Dit is het totaalbudget 2023 voor alle mogelijkheden samen in Erasmus+ Jeugd.

nog €1.482.842 beschikbaar van €5.285.724

Meer over budget

Budget voor partnerlanden 2023

nog €84.924 beschikbaar van €654.910

Meer over budget

Mis je volgende deadline niet

12u is de uiterste deadline waarop dossiers aanvaard worden. We raden je aan om je aanvraag al enkele dagen vroeger in te dienen. Zo kan je ons bij bv. technische problemen nog contacteren en toch tijdig indienen.

Deadlines voor +

23/02/2023, 12:00
Project kan starten vanaf 01/06/2022

04/05/2023, 12:00
Project kan starten vanaf 01/08/2023

04/10/2023, 12:00
Project kan starten vanaf 01/01/2024

Aanvraag indienen
Alle deadlines bekijken

Voordelen

Een groepsuitwisseling opent de jongeren hun blik op de wereld. Lees hieronder enkele citaten van organisaties die graag hun ervaringen delen.

Het project gaf de groep de kans om soul mates uit heel Europa te leren kennen, bij wie ze echt zichzelf konden zijn.
Anneleen (30)
Deze uitwisseling gaf haar de kans om de theorie aan de praktijk te koppelen.
Lies (Destelheide)
Aanvraag indienen
We wilden echt bottom-up werken, het project wordt door de jongeren zelf gedragen

FeMENism: anders denken over gelijkheid

Vormingscentrum Destelheide

Dworp, België

Andere mogelijkheden

Sluit deze mogelijkheid niet aan bij je projectidee? Snuister even door de andere mogelijkheden.

Wil je bijvoorbeeld jeugdwerkers bij elkaar brengen, opdat ze inspiratie opdoen om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te verstevigen? Dan is mobiliteit van jeugdwerkers misschien iets voor jou.

DiscoverEU

18-jarige jongeren ontdekken de wondere wereld van Europa met de trein.  

Met een DiscoverEU treinticket hebben 18-jarige jongeren de mogelijkheid om zelfstandig of in groep een eigen uitgestippelde reis te maken. Ze leren niet alleen de mogelijkheden in Europa kennen, maar ook wat die mogelijkheden voor hen kunnen betekenen. Een reis vol ontdekkingen en avontuur!

Mobiliteit van jeugdwerkers

Ondersteun de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers uit verschillende landen. Zowel beroepskrachten als vrijwilligers doen inspiratie op om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te versterken door hun grenzen te verleggen en buitenlandse organisaties te leren kennen.

Participatieprojecten

Stimuleer jongeren om stil te staan bij de thema’s die hen en hun leeftijdsgenoten in Europa bezighouden. Open zo het debat over de prioriteiten van de EU-Jeugdstrategie zoals democratie of Europees burgerschap.

Accreditatie

Bed een strategische internationale werking in in je organisatie met een reeks groepsuitwisselingen en/of mobiliteiten van jeugdwerkers. Ga voor een accreditatie als je voet aan grond hebt bij de Vlaamse jeugd, je sterk in je schoenen staat en je het organisatorisch, administratief en financieel kan bolwerken.

Kleinschalig jeugdpartnerschap

Verleg je grenzen, maar loop niet meteen te hard van stapel. Neem samen met andere jeugdorganisaties uit een of meerdere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. Versterk elkaar en bouw een internationaal netwerk uit. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

Jeugdpartnerschap

Bouw je expertise en internationaal netwerk uit. Neem samen met jeugdorganisaties uit andere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

 • Geen idee welk programma bij je past?
  Doe de test!

  Doe de test