DiscoverEU

Via DiscoverEU stappen 18-jarige jongeren uit maatschappelijk kwetsbare contexten op de trein voor een unieke reis door Europa. Zelfstandig of met begeleiding verleggen ze letterlijk en figuurlijk hun grenzen. Ze nemen actief deel aan het project door zelf hun reis te plannen en de activiteiten mee te bepalen. Het is een reis vol ontdekkingen en avontuur waarbij de jongeren op een niet-formele manier hun zelfvertrouwen en andere vaardigheden versterken.

DiscoverEU

Wat?

Download de DiscoverEU-factsheet voor een overzicht van alle regels en bedragen.

 • Het project duurt 3 tot 24 maanden, waarin je als organisatie verschillende DiscoverEU-reizen kan organiseren. De reis zelf duurt 1 tot 21 dagen.
 • Elke reiziger krijgt een Interrail-ticket waarmee ze tijdens de reis op 7 verschillende dagen zoveel treinen kunnen nemen als ze willen.
 • Elke groep telt 1 tot 5 jongeren. Naargelang de noden van de jongeren kunnen één of meerdere begeleiders mee op de reis.
 • Elke jongere is exact 18 jaar bij de start van het project en komt uit een maatschappelijk kwetsbare situatie. Begeleiders zijn minstens 18 jaar. 
 • Elke jongere bereidt het programma voor en voert het ook uit.

(Let op! Deze informatie geldt voor projecten aangevraagd in 2024. Heb je een lopend project uit een voorgaand jaar? Dan moeten de jongeren 18 jaar oud zijn op het moment van vertrek. Projecten kunnen maximum 18 maanden duren.)

Jongeren die deelnemen moeten voldoen aan de volgende regels:

 • exact 18 jaar op het moment van de start van het project.
  (Wat het verschil is tussen de start van het project en de start van de activiteit lees je op onze FAQ-pagina)
 • jongeren uit maatschappelijk kwetsbare situaties
 • in groepen van 1 tot 5 jongeren
 • officiële verblijfplaats in België.

Naargelang de noden van de jongeren kan elke groep aangevuld worden met één of meerdere begeleiders tijdens de reis. Dit is niet verplicht, jongeren mogen ook alleen reizen. Begeleiders moeten minstens 18 jaar oud zijn.

Voor een subsidieaanvraag is de betrokkenheid van minimum 1 organisatie vereist. De volgende instanties kunnen een aanvraag indienen: 

 • Een vzw, een vereniging, een ngo 
 • Een sociaal project 
 • Een overheidsinstantie op lokaal, regionaal of nationaal vlak, bv. een jeugddienst 
 • Een informele groep van jongeren van minstens 4 personen tussen de 18 en 30 jaar oud 

De DiscoverEU-reis vindt plaats in minimum 1 ander land dan het land van vertrek. Vanuit België kan je reizen naar: 

Bosnië-Herzegovina Hongarije Malta Servië
Bulgarije Ierland Montenegro Slovakije
Cyprus IJsland Nederland Spanje 
Denemarken ItaliëNoord-Macedonië Tsjechië 
Duitsland Kroatië Noorwegen Turkije 
EstlandLetland Oostenrijk Verenigd Koninkrijk
Finland Liechtenstein Polen Zweden 
Frankrijk Litouwen Portugal Zwitserland
Griekenland Luxemburg  Roemenië 

Let op!
Je groep kan nooit vertrekken naar een land waarvoor er op het moment van vertrek een negatief reisadvies geldt. 

 • Reiskosten: een reispas met 7 reisdagen, geldig voor 1 maand.
 • Organisatiekosten: € 125 per deelnemer, exclusief begeleiders. Daarmee dek je de administratie-, communicatie-, coördinatiekosten … 
 • Individuele kosten: voor accommodatie, maaltijden en dergelijke van de deelnemers. € 78 per dag per deelnemer voor maximum 21 dagen.
 • Inclusiekosten: om jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond of beperking te ondersteunen is er een extra kost van € 125 per deelnemer voorzien. Is dat niet voldoende? Dan kan je extra inclusiekosten aanvragen en die 100% terugbetaald krijgen.
 • Exceptionele kosten: gaan o.a. over kosten voor een visum. Ze worden dan 100% terugbetaald. Voor sommige treinreizen is een reservatie (zitplaatsreservering) verplicht. Die kosten worden voor 80% terugbetaald. Heb je extra hoge uitgaven voor het vervoer, dan kan je daar een apart budget voor aanvragen. Op eindverslagniveau bewijs je die effectieve kosten met de tickets. Die kosten worden ook voor 80% terugbetaald.

De subsidiesblokken voor projecten goedgekeurd vóór 2024 kan je hier raadplegen.

Overweeg je om een treinreis via DiscoverEU te organiseren? Neem gerust contact op met een stafmedewerker van JINT voor je eraan begint. 

Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Load More

Totaalbudget 2024

Dit is het totaalbudget 2024 voor alle mogelijkheden samen in Erasmus+ Jeugd.

nog €5.599.886 beschikbaar van €5.599.886

Meer over budget

Budget DiscoverEU 2024

nog €130.779 beschikbaar van €130.779

Meer over budget

Mis je volgende deadline niet

12u is de uiterste deadline waarop dossiers aanvaard worden. We raden je aan om je aanvraag al enkele dagen vroeger in te dienen. Zo kan je ons bij bv. technische problemen nog contacteren en toch tijdig indienen.

Deadlines voor +

20/02/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/07/2024

01/10/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/03/2025

Aanvraag indienen
Alle deadlines bekijken

Voordelen

Een DiscoverEU-treinreis opent de jongeren hun blik op de wereld. Lees hieronder enkele citaten van jongeren die graag hun ervaringen delen.

We wisselden de duurdere landen af met de iets goedkopere. Jana (18)
Indrukwekkend om een gesprek te voeren met iemand van de andere kant van de wereld! Marieke, Lies en Anne-Julie (18)
Aanvraag indienen
4 treinreizen, 4 Europese steden. Scum Studios neemt jongeren mee op ontdekking door Europa via DiscoverEU.

You have reached your destination: jongeren ontdekken Europa met de trein

Scum Studios

Berlijn, Budapest, Wenen en Parijs

Andere mogelijkheden

Groepsuitwisselingen

Laat jongeren hun blik verruimen en andere culturen leren kennen. Bij een groepsuitwisselingen ontmoeten jongeren uit verschillende landen elkaar en werken ze zelf mee een programma uit rond een zelfgekozen thema. De rode draad is ideeën en ervaringen uitwisselen. Ze leren van elkaar op een niet-formele manier, bv. via workshops, spelen, activiteiten …

Mobiliteit van jeugdwerkers

Ondersteun de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers uit verschillende landen. Zowel beroepskrachten als vrijwilligers doen inspiratie op om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te versterken door hun grenzen te verleggen en buitenlandse organisaties te leren kennen.

Participatieprojecten

Stimuleer jongeren om stil te staan bij de thema’s die hen en hun leeftijdsgenoten in Europa bezighouden. Open zo het debat over de prioriteiten van de EU-Jeugdstrategie zoals democratie of Europees burgerschap.

Kleinschalig jeugdpartnerschap

Verleg je grenzen, maar loop niet meteen te hard van stapel. Neem samen met andere jeugdorganisaties uit een of meerdere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. Versterk elkaar en bouw een internationaal netwerk uit. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

Jeugdpartnerschap

Bouw je expertise en internationaal netwerk uit. Neem samen met jeugdorganisaties uit andere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

Accreditatie

Bed een strategische internationale werking in in je organisatie met een reeks groepsuitwisselingen en/of mobiliteiten van jeugdwerkers. Ga voor een accreditatie als je voet aan grond hebt bij de Vlaamse jeugd, je sterk in je schoenen staat en je het organisatorisch, administratief en financieel kan bolwerken.

 • Geen idee welk programma bij je past?
  Doe de test!

  Doe de test