DiscoverEU

18-jarige jongeren ontdekken de wondere wereld van Europa met de trein.  

Met een DiscoverEU treinticket hebben 18-jarige jongeren de mogelijkheid om zelfstandig of in groep een eigen uitgestippelde reis te maken. Ze leren niet alleen de mogelijkheden in Europa kennen, maar ook wat die mogelijkheden voor hen kunnen betekenen. Een reis vol ontdekkingen en avontuur! 

DiscoverEU

Wat?

 • 1 tot 30 dagen reistijd. 
 • Minstens 1 deelnemende jongere. De jongere(n) is/zijn 18 jaar bij vertrek en bevind(t)(en) zich in een maatschappelijk kwetsbare situatie. Begeleiders zijn minstens 18 jaar. 
 • De jongere(n) bereid(t)(en) (samen) het programma voor en voer(t)(en) het ook uit, al dan niet onder begeleiding. 
 • De duur van het project bedraagt 3 tot 18 maanden 
 • De deelnemende organisatie kan verschillende DiscoverEU-reizen organiseren gedurende de duur van het project. 

De betrokkenheid van minimum 1 organisatie is vereist. De volgende instanties kunnen deelnemen: 

 • Een vzw, een vereniging, een ngo; 
 • Een sociaal project; 
 • Een overheidsinstantie op lokaal, regionaal of nationaal vlak, bv. een jeugddienst; 
 • Een informele groep van jongeren van minstens 4 personen tussen de 18 en 30 jaar oud; 

De DiscoverEU-reis vindt plaats in minimum 1 ander land dan het land van vertrek. Vanuit België kan je reizen naar: 

Bosnië-Herzegovina Groot – Brittannië Malta Slovakije
Bulgarije Hongarije Montenegro Spanje 
Cyprus Ierland Nederland Tsjechië 
Denemarken IJsland Noord-Macedonië Turkije 
Duitsland ItaliëNoorwegen Zweden 
EstlandKroatië Oostenrijk Zwitserland  
Finland Letland Polen 
Frankrijk Liechtenstein Portugal 
Griekenland Litouwen Roemenië 
Luxemburg  Servië  

Let op! Je groep kan nooit vertrekken naar een land waarvoor er op het moment van vertrek een negatief reisadvies geldt. 

 • Reiskosten: Reispas met 7 reisdagen, geldig voor 1 maand. Daarnaast een vast bedrag voor de heen- en terugreis, gebaseerd op het aantal kilometer in vogelvlucht. Reizen de deelnemers op een ecologisch verantwoorde manier, dan is een ander vast bedrag voorzien. 
 • Organisatiekosten: € 100 per deelnemer, exclusief begeleiders. Daarmee dek je de administratie-, communicatie-, coördinatiekosten … 
 • Individuele kosten: voor accommodatie, maaltijden en dergelijke van de deelnemers. €62 per dag per deelnemer voor maximum 21 dagen; 
 • Inclusiekosten: om jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond of beperking te ondersteunen is er een extra kost van € 100 per deelnemer voorzien. Is dat niet voldoende? Dan kan je extra inclusiekosten aanvragen en die 100% terugbetaald krijgen.
 • Exceptionele kosten: zijn onder andere kosten voor een visum, dit wordt 100% terugbetaald. Voor sommige treinreizen is een reservatie (zitplaatsreservering) verplicht. Deze worden voor 80% terugbetaald. Heb je extra hoge uitgaven voor het vervoer? Dan kan je daar ee napart budget voor aanvragen. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld ecologisch reist en het vaste bedrag niet volstaat. Op eindverslagniveau bewijs je die effectieve kosten met de tickets.
  Bijvoorbeeld: de vergoeding voor reguliere reiskosten tot 1999 kilometer is € 275, € 320 in het geval van ecologisch reizen. In werkelijkheid zijn de kosten voor het vervoer € 520. Je kan dan een aanvraag doen voor het vergoeden van dat vervoer, want 70% van € 520 is meer dan de vergoeding voor de reguliere reiskosten (0,7 x 520 = 364, meer dan 275 en meer dan 320). Van de € 520 wordt uiteindelijk 80%, dus € 416 vergoed (0,8 x 520 = 416). 

Overweeg je om een treinreis via DiscoverEU te organiseren? Neem gerust contact op met een stafmedewerker van JINT voor je eraan begint. 

Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Load More

Mis je volgende deadline niet

12u is de uiterste deadline waarop dossiers aanvaard worden. We raden je aan om je aanvraag al enkele dagen vroeger in te dienen. Zo kan je ons bij bv. technische problemen nog contacteren en toch tijdig indienen.

Deadlines voor +

04/10/2022, 12:00
Project kan starten vanaf 01/03/2023

Aanvraag indienen
Alle deadlines bekijken

Voordelen

Een DiscoverEU-treinreis opent de jongeren hun blik op de wereld. Lees hieronder enkele citaten van jongeren die graag hun ervaringen delen.

We wisselden de duurdere landen af met de iets goedkopere. Jana (18)
Indrukwekkend om een gesprek te voeren met iemand van de andere kant van de wereld! Marieke, Lies en Anne-Julie (18)
Aanvraag indienen

Andere mogelijkheden

Groepsuitwisselingen

Laat jongeren hun blik verruimen en andere culturen leren kennen. Bij een groepsuitwisselingen ontmoeten jongeren uit verschillende landen elkaar en werken ze zelf mee een programma uit rond een zelfgekozen thema. De rode draad is ideeën en ervaringen uitwisselen. Ze leren van elkaar op een niet-formele manier, bv. via workshops, spelen, activiteiten …

Mobiliteit van jeugdwerkers

Ondersteun de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers uit verschillende landen. Zowel beroepskrachten als vrijwilligers doen inspiratie op om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te versterken door hun grenzen te verleggen en buitenlandse organisaties te leren kennen.

Participatieprojecten

Stimuleer jongeren om stil te staan bij de thema’s die hen en hun leeftijdsgenoten in Europa bezighouden. Open zo het debat over de prioriteiten van de EU-Jeugdstrategie zoals democratie of Europees burgerschap.

Accreditatie

Bed een strategische internationale werking in in je organisatie met een reeks groepsuitwisselingen, mobiliteiten van jeugdwerkers en/of participatieprojecten. Ga voor een accreditatie als je voet aan grond hebt bij de Vlaamse jeugd, je sterk in je schoenen staat en je het organisatorisch, administratief en financieel kan bolwerken.

Kleinschalig jeugdpartnerschap

Verleg je grenzen, maar loop niet meteen te hard van stapel. Neem samen met andere jeugdorganisaties uit een of meerdere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. Versterk elkaar en bouw een internationaal netwerk uit. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

Jeugdpartnerschap

Bouw je expertise en internationaal netwerk uit. Neem samen met jeugdorganisaties uit andere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

 • Geen idee welk programma bij je past?
  Doe de test!

  Doe de test