Mobiliteit van jeugdwerkers

Ondersteun de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers uit verschillende landen.

Bij een mobiliteit van jeugdwerkers doen jeugdwerkers, zowel beroepskrachten als vrijwilligers,  inspiratie op om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te versterken door hun grenzen te verleggen en buitenlandse organisaties te leren kennen.

Er zijn verschillende soorten activiteiten mogelijk zoals studiebezoeken, workshops, seminaries, vormingen en trainingen. Het project heeft wel altijd een duidelijke impact op het (Vlaamse) jeugdwerk.

Mobiliteit van jeugdwerkers

Wat?

Download de mobiliteit van jeugdwerkers-factsheet voor een overzicht van alle regels en bedragen.

 • 2 dagen tot 2 maanden, exclusief reistijd.
  Jeugdwerkers die voor meer dan 2 maanden in een andere organisatie in het buitenland willen meedraaien, kunnen dit enkel doen in het kader van een (kleinschalig) jeugdpartnerschap.
 • Er is geen leeftijdsgrens.
 • In totaal zijn er maximaal 50 deelnemers, exclusief trainers en facilitators, die allemaal inwoner zijn van het land van de zend- of gastorganisatie.

Een mobiliteit van jeugdwerkers kan verschillende vormen aannemen, bijvoorbeeld:

 • Studiebezoeken en job shadowing: een of meerdere jeugdwerkers bezoeken een of meerdere organisaties die actief zijn in het jeugdwerk. Ze werken met een specifieke doelgroep of een bepaald thema. Er is ook ruimte voor discussie en reflectie.
 • Workshops en seminaries: jeugdwerkers uit verschillende landen ontmoeten elkaar voor uitwisseling en discussie over een specifiek thema, gelinkt aan de prioriteiten van Erasmus+ Jeugd.
 • Vormingscursussen/trainingen: jeugdwerkers uit verschillende landen doen samen kennis, vaardigheden en methodieken op om de kwaliteit van hun (inter)nationale activiteiten te versterken.

Een mobiliteit van jeugdwerkers is altijd tussen twee of meerdere landen. Ze vindt plaats in een van de deelnemende landen.

Je kan samenwerken met organisaties in:

 • Lidstaten van de Europese Unie en derde landen die geassocieerd zijn met het programma
BelgiëHongarijeMaltaSlovakije
BulgarijeIerlandNederlandSlovenië
CyprusIJslandNoord-MacedoniëSpanje
DenemarkenItaliëNoorwegenTsjechië
DuitslandKroatiëOostenrijkTurkije
EstlandLetlandPolenZweden
FinlandLiechtensteinPortugal
FrankrijkLitouwenRoemenië
GriekenlandLuxemburgServië
 • en/of derde landen die niet geassocieerd zijn met het programma.
AlbaniëGeorgiëMarokkoSyrië
AlgerijeIsraëlMoldaviëTunesië
ArmeniëJordaniëMontenegroWit-Rusland
AzerbeidzjanKosovoOekraïne
Bosnië-HerzegovinaLibanonPalestina
EgypteLibiëRusland

Let op!
Je kan als jeugdwerker nooit vertrekken naar een land waarvoor er op het moment van vertrek een negatief reisadvies geldt.

Samenwerking met partnerlanden

 • Bij samenwerking met partnerlanden uit de buurregio’s van de Europese Unie moet minstens 1 land betrokken zijn van de programmalanden en minstens 1 partnerland van een buurregio van de Europese Unie.
 • Een partner uit een partnerland kan nooit zelf een projectaanvraag indienen. Als er landen betrokken zijn uit de buurregio’s dan dient een van de partners uit een programmaland bij zijn Nationaal Agentschap de aanvraag in.
 • Het beschikbare budget voor samenwerking met partnerlanden uit de buurregio’s is kleiner dan dat voor projecten met programmalanden.

Samenwerken met Zwitserland

De regels voor de financiering van mobiliteiten van jeugdwerkers met partners uit Zwitserland zijn voorlopig als volgt:

 • Wanneer een project door een Zwitserse organisatie bij het Zwitsers agentschap wordt ingediend en goedgekeurd, wordt het hele project gefinancierd door het Zwitsers agentschap, dus ook de kosten van de deelnemers uit de andere landen.
 • Als een project met Zwitserse deelnemers wordt goedgekeurd en gefinancierd door een Nationaal Agentschap van een van de programmalanden, kan de Zwitserse partner een aanvraag indienen bij het Zwitsers agentschap om de kosten te dekken voor hun eigen deelnemers.

Laat je Zwitserse partner contact opnemen met het Zwitsers agentschap:

Dornacherstrasse 28A
Postfach 246
CH-4501 Solothurn
Telefoon: +41 32 34618 00
Webiste: https://www.movetia.ch/

 • Organisatiekosten: € 125 per deelnemer, exclusief begeleiders. Daarmee dek je de administratie-, communicatie-, coördinatiekosten …
 • Reiskosten: een vast bedrag voor de heen- en terugreis, gebaseerd op het aantal kilometer in vogelvlucht. Reizen de deelnemers op een ecologisch verantwoorde manier, dan is een ander vast bedrag voorzien. Voor afstanden onder de 500km wordt verwacht op een duurzame manier te reizen.
 • Individuele kosten: voor accommodatie, maaltijden en dergelijke van de deelnemers. Het gaat om een vast bedrag per dag per deelnemer (inclusief begeleiders). Deze bedragen liggen tussen de € 57 en € 99, afhankelijk van waar je activiteit doorgaat. Er geldt een maximum van €1.100 per deelnemer.
 • Inclusiekosten: om jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond of beperking te ondersteunen. € 125 per deelnemer uit een inclusiedoelgroep, tenzij dat onvoldoende is. Dan worden de kosten die je niet aanvraagt via reis- of individuele kosten 100% terugbetaald, ook voor eventuele begeleiders.
 • Voorbereidend bezoek: € 680 per deelnemer aan het bezoek, inclusief reis en verblijf.
 • System development and outreach activitiesvoor kosten gelinkt aan complementaire activiteiten. Tot 80% ervan kan worden terugbetaald.
 • Exceptionele kosten: gaan o.a. over kosten voor visa. Ze worden dan 100% terugbetaald. Heb je extra hoge uitgaven voor het vervoer, bv. omdat je ecologisch reist en je helemaal niet toekomt met het vaste bedrag, dan kan je daar een apart budget voor aanvragen waarbij je op eindverslagniveau de effectieve kosten met de tickets bewijst. Zo’n aanvraag kan van zodra de reguliere reisvergoeding slechts 70% van de reële kosten dekt. De kosten worden dan voor 80% terugbetaald. Bijvoorbeeld: de vergoeding voor reguliere reiskosten tot 1999 kilometer is € 275, € 320 in het geval van ecologisch reizen. In werkelijkheid zijn de kosten voor het vervoer € 520. Je kan dan een aanvraag doen voor het vergoeden van dat vervoer, want 70% van € 520 is meer dan de vergoeding voor de reguliere reiskosten (0,7 x 520 = 364, meer dan 275 en meer dan 320). Van de € 520 wordt uiteindelijk 80%, dus € 416 vergoed (0,8 x 520 = 416).

De subsidiesblokken voor projecten goedgekeurd vóór 2024 kan je hier raadplegen.

Werk je samen met een partner buiten de Eurozone?

Op de officiële website van de Europese Commissie vind je de wisselkoersen die je moet gebruiken bij je eindverslag. Voor de eindafrekening van de niet-forfaitaire bedragen (inclusie- en/of exceptionele kosten) mag je enkel de wisselkoers gebruiken die geldig was in de maand waarin je contract door de directeur van JINT werd ondertekend. Hou daar dus rekening mee! Die koers kan verschillen van de effectieve wisselkoers op het moment dat je je kosten maakt.

Overweeg je om een mobiliteit van jeugdwerkers te organiseren, neem gerust contact op met een stafmedewerker van JINT voor je eraan begint.

Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Load More

Totaalbudget 2024

Dit is het totaalbudget 2024 voor alle mogelijkheden samen in Erasmus+ Jeugd.

nog €5.599.886 beschikbaar van €5.599.886

Meer over budget

Budget mobiliteit van jeugdwerkers 2024

nog €383.909 beschikbaar van €383.909

Meer over budget

Budget voor partnerlanden 2024

nog €783.488 beschikbaar van €783.488

Meer over budget

Mis je volgende deadline niet

12u is de uiterste deadline waarop dossiers aanvaard worden. We raden je aan om je aanvraag al enkele dagen vroeger in te dienen. Zo kan je ons bij bv. technische problemen nog contacteren en toch tijdig indienen.

Deadlines voor +

20/02/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/06/2024

01/10/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/01/2025

Aanvraag indienen
Alle deadlines bekijken

Voordelen

Een mobiliteit van jeugdwerkers heeft altijd een duidelijke impact op het (Vlaamse) jeugdwerk.
Lees hieronder enkele citaten van organisaties die graag hun ontwikkelingen delen over hoe de jeugdwerkers het geleerde toepassen of inzetten in hun eigen werking met jongeren.

Als sociale circuswerker geloof ik in wat ik doe, en het is fijn om de circustaal te kunnen verspreiden in de wereld.
Sarah (Circusplaneet)
Elkaars diversiteit accepteren en van elkaar leren kan de sterkte van de volgende generaties zijn.
Véronique (42) 
Aanvraag indienen
Ik geniet van het hele proces, van mensen te zien groeien en boven zichzelf te zien uitstijgen

Circus is magisch, circus verbindt

Circusplaneet

Kemmel, België

Andere mogelijkheden

Sluit deze mogelijkheid niet aan bij je projectidee? Snuister even door de andere mogelijkheden.

Wil je bijvoorbeeld een langdurige samenwerking opstarten met een of meerdere buitenlandse jeugdorganisaties? Dan is een (kleinschalig) jeugdpartnerschap misschien iets voor jouw organisatie.

DiscoverEU

Via DiscoverEU stappen 18-jarige jongeren uit maatschappelijk kwetsbare contexten op de trein voor een unieke reis door Europa. Zelfstandig of met begeleiding verleggen ze letterlijk en figuurlijk hun grenzen. Ze nemen actief deel aan het project door zelf hun reis te plannen en de activiteiten mee te bepalen. Het is een reis vol ontdekkingen en avontuur waarbij de jongeren op een niet-formele manier hun zelfvertrouwen en andere vaardigheden versterken.

Groepsuitwisselingen

Laat jongeren hun blik verruimen en andere culturen leren kennen. Bij een groepsuitwisselingen ontmoeten jongeren uit verschillende landen elkaar en werken ze zelf mee een programma uit rond een zelfgekozen thema. De rode draad is ideeën en ervaringen uitwisselen. Ze leren van elkaar op een niet-formele manier, bv. via workshops, spelen, activiteiten …

Participatieprojecten

Stimuleer jongeren om stil te staan bij de thema’s die hen en hun leeftijdsgenoten in Europa bezighouden. Open zo het debat over de prioriteiten van de EU-Jeugdstrategie zoals democratie of Europees burgerschap.

Kleinschalig jeugdpartnerschap

Verleg je grenzen, maar loop niet meteen te hard van stapel. Neem samen met andere jeugdorganisaties uit een of meerdere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. Versterk elkaar en bouw een internationaal netwerk uit. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

Jeugdpartnerschap

Bouw je expertise en internationaal netwerk uit. Neem samen met jeugdorganisaties uit andere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

Accreditatie

Bed een strategische internationale werking in in je organisatie met een reeks groepsuitwisselingen en/of mobiliteiten van jeugdwerkers. Ga voor een accreditatie als je voet aan grond hebt bij de Vlaamse jeugd, je sterk in je schoenen staat en je het organisatorisch, administratief en financieel kan bolwerken.

 • Geen idee welk programma bij je past?
  Doe de test!

  Doe de test