Participatieprojecten

Stimuleer jongeren om hun mening te uiten en geef hen de kans hun stem te laten horen aan beleids- en beslissingsmakers. Bij een participatieprojecten zitten de jongeren aan het roer, zij bepalen het thema en werken het project (mee) uit. Ze nemen hun actief burgerschap op en streven naar een duurzame verandering in hun omgeving of organisatie. De vorm van zo’n project kan heel uiteenlopend zijn: van simulatieparlement of debatavond tot co-management of podcast. Inhoudelijk heeft een participatieproject altijd een link met de EU-jeugdstrategie. Participatieprojecten

Wat?

Download de participatieproject-factsheet voor een overzicht van alle regels en bedragen.

 • Een participatieproject duurt 3 maanden tot 2 jaar.
 • De jongeren zijn 13 tot 30 jaar.
 • Er is geen minimum of maximum aantal deelnemers.
 • De jongeren zelf zetten het project op, ontwikkelen en implementeren het.
 • Het thema is verbonden met de EU-Jeugdstrategie.
 • Voor jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie en/of met een beperking kan je rekenen op extra ondersteuning.

Een participatieproject wordt aangevraagd door:

 • ofwel een organisatie (vzw, ngo, vereniging, jeugddienst …);
 • Ofwel een informele groep jongeren. Daarin zitten minstens 4 jongeren, eventueel gesteund door een coach.

Een participatieproject kan zowel nationaal met een organisatie of informele groep als transnationaal tussen twee of meer landen.

Je kan samenwerken met organisaties in:

 • lidstaten van de Europese Unie en derde landen die geassocieerd zijn met het programma
BelgiëHongarijeMaltaSlovakije
BulgarijeIerlandNederlandSlovenië
CyprusIJslandNoord-MacedoniëSpanje
DenemarkenItaliëNoorwegenTsjechië
DuitslandKroatiëOostenrijkTurkije
EstlandLetlandPolenZweden
FinlandLiechtensteinPortugal
FrankrijkLitouwenRoemenië
GriekenlandLuxemburgServië
 • en/of derde landen die niet geassocieerd zijn met het programma
AlbaniëGeorgiëMarokkoSyrië
AlgerijeIsraëlMoldaviëTunesië
ArmeniëJordaniëMontenegroWit-Rusland
AzerbeidzjanKosovoOekraïne
Bosnië-HerzegovinaLibanonPalestina
EgypteLibiëRusland

Let op!
Je kan nooit vertrekken naar een land waarvoor er op het moment van vertrek een negatief reisadvies geldt.

Samenwerken met Zwitserland

De regels voor de financiering van participatieprojecten met partners uit Zwitserland zijn voorlopig als volgt:

 • Enkel geldig voor projecten die een focus hebben op de jeugddialoog.
 • Wanneer een project door een Zwitserse organisatie bij het Zwitsers agentschap wordt ingediend en goedgekeurd, wordt het hele project gefinancierd door het Zwitsers agentschap, dus ook de kosten van de deelnemers uit de andere landen.
 • Als een project met Zwitserse deelnemers wordt goedgekeurd en gefinancierd door een Nationaal Agentschap van een van de geassocieerde landen, kan de Zwitserse partner een aanvraag indienen bij het Zwitsers agentschap om de kosten te dekken voor de eigen deelnemers.

Laat je Zwitserse partner contact opnemen met het Zwitsers agentschap:

Dornacherstrasse 28A
Postfach 246
CH-4501 Solothurn
Telefoon: +41 32 34618 00
Webiste: https://www.movetia.ch/

Let op!
De maximale subsidie voor een participatieproject is € 60.000.

Elk participatieproject kan subsidies aanvragen in de volgende categorieën:

 • Managementkosten: € 500 per maand. Daarmee dek je de kosten voor de uitvoering en het management van het project.
 • Coachingkosten: een vast bedrag, afhankelijk van de locatie waar je activiteit doorgaat, per gewerkte dag, met een maximum van 12 dagen. Daarmee ondersteun je de deelname van je coach financieel. Voor België is dit € 241 per dag. Een coach kan je enkel aanvragen als je een project indient als informele groep jongeren.
 • Inclusiekosten: om jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond of beperking te ondersteunen. Hun kosten worden 100% terugbetaald, ook voor eventuele begeleiders, als je daar geen budget voor aanvraagt via reis- of individuele kosten.
 • Exceptionele kosten: gaan o.a. over kosten voor visa, die worden 100% terugbetaald. Andere exceptionele kosten worden 80% terugbetaald.

Evenementen en mobiliteiten

Je kan binnen een participatieproject ook subsidies aanvragen voor evenementen met of zonder mobiliteiten en mobiliteiten afzonderlijk. TIP: Wat precies het verschil is lees je op deze pagina.

 • Evenementkosten: € 100 per deelnemer, inclusief beleidsmakers, exclusief facilitators en deelnemers/personeel van de deelnemende organisaties die al gedekt zijn door de managementkosten. Daarmee dek je kosten van de uitvoering en het management van de (inter)nationale conferentie, het seminarie, evenement …
 • Reiskosten: een vast bedrag voor de heen- en terugreis, gebaseerd op het aantal kilometer in vogelvlucht. Reizen de deelnemers op een ecologisch verantwoorde manier, dan is een ander vast bedrag voorzien.
Kilometerzoneecologisch reizenniet-ecologisch reizen
10 – 99 km€ 56/deelnemer€ 28/deelnemer
100 – 499 km€ 285/deelnemer€ 211/deelnemer
500 – 1999 km€ 417/deelnemer€ 309/deelnemer
2000 – 2999 km€ 535/deelnemer€ 395/deelnemer
3000 – 3999 km€ 785/deelnemer€ 580/deelnemer
4000 – 7999 km€ 1188/deelnemer€ 1188/deelnemer
> 8000 km€ 1735/deelnemer€ 1735/deelnemer
 • Individuele kosten: voor accommodatie, maaltijden en dergelijke van de deelnemers. Het gaat om een vast bedrag per dag per deelnemer (inclusief begeleiders) afhankelijk van waar je activiteit doorgaat. De bedragen liggen tussen de € 44 en € 83.
 • Inclusiekosten: om jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond of beperking te ondersteunen. € 125 per deelnemer uit een inclusiedoelgroep, exclusief begeleiders.
 • Exceptionele kosten voor vervoer: als je extra hoge uitgaven hebt voor het vervoer, bv. omdat je ecologisch reist en je helemaal niet toekomt met het vaste bedrag, dan kan je daar een apart budget voor aanvragen waarbij je op eindverslagniveau de effectieve kosten met de tickets bewijst. Zo’n aanvraag kan van zodra de reguliere reisvergoeding slechts 70% van de reële kosten dekt. De kosten worden dan voor 80% terugbetaald.
  Bijvoorbeeld: de vergoeding voor reguliere reiskosten tot 1999 kilometer is € 275, € 320 in het geval van ecologisch reizen. In werkelijkheid zijn de kosten voor het vervoer € 520. Je kan dan een aanvraag doen voor het vergoeden van dat vervoer, want 70% van € 520 is meer dan de vergoeding voor de reguliere reiskosten (0,7 x 520 = 364, meer dan 275 en meer dan 320). Van de € 520 wordt uiteindelijk 80%, dus € 416 vergoed (0,8 x 520 = 416).

De subsidiesblokken voor projecten goedgekeurd vóór 2024 kan je hier raadplegen.

Werk je samen met een partner buiten de eurozone?

Op de officiële website van de Europese Commissie vind je de wisselkoersen die je moet gebruiken bij je eindverslag. Voor de eindafrekening van de niet-forfaitaire bedragen (inclusie- en/of exceptionele kosten) mag je enkel de wisselkoers gebruiken die geldig was in de maand waarin je contract door de directeur van JINT werd ondertekend. Hou daar dus rekening mee! Die koers kan verschillen van de effectieve wisselkoers op het moment dat je je kosten maakt.

Overweeg je om een participatieproject op te zetten, neem gerust contact op met een stafmedewerker van JINT voor je eraan begint.

Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Load More

Totaalbudget 2024

Dit is het totaalbudget 2024 voor alle mogelijkheden samen in Erasmus+ Jeugd.

nog €5.599.886 beschikbaar van €5.599.886

Meer over budget

Budget participatieprojecten 2024

nog €533.411 beschikbaar van €533.411

Meer over budget

Budget voor partnerlanden 2024

nog €783.488 beschikbaar van €783.488

Meer over budget

Mis je volgende deadline niet

12u is de uiterste deadline waarop dossiers aanvaard worden. We raden je aan om je aanvraag al enkele dagen vroeger in te dienen. Zo kan je ons bij bv. technische problemen nog contacteren en toch tijdig indienen.

Deadlines voor +

20/02/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/06/2024

01/10/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/01/2025

Aanvraag indienen
Alle deadlines bekijken

Voordelen

Participatieprojecten geven een stem aan de jongeren. Lees hieronder welke voordelen dat kan hebben.

Met je organisatie kan je het duwtje in de rug zijn dat jongeren nodig hebben om hun ideeën concreet te maken.
Laat jongeren in discussie gaan met beleidmakers over thema's die iedereen aangaan zoals het klimaat, inclusie, digitalisering ...
Aanvraag indienen
Met 20 jongeren hebben wij een internationale conferentie georganiseerd

Local initiatives, Global Impact – internationaal forum met échte bottom-up democratie

Europees Jeugdparlement België

Mechelen, België

Andere mogelijkheden

Sluit deze mogelijkheid niet aan bij je projectidee? Snuister even door de andere mogelijkheden.
Wil je bijvoorbeeld jongeren uit een ander land ontmoeten om elkaar en elkaars cultuur te leren kennen? Dan is een groepsuitwisseling misschien iets voor jou.

DiscoverEU

Via DiscoverEU stappen 18-jarige jongeren uit maatschappelijk kwetsbare contexten op de trein voor een unieke reis door Europa. Zelfstandig of met begeleiding verleggen ze letterlijk en figuurlijk hun grenzen. Ze nemen actief deel aan het project door zelf hun reis te plannen en de activiteiten mee te bepalen. Het is een reis vol ontdekkingen en avontuur waarbij de jongeren op een niet-formele manier hun zelfvertrouwen en andere vaardigheden versterken.

Groepsuitwisselingen

Laat jongeren hun blik verruimen en andere culturen leren kennen. Bij een groepsuitwisselingen ontmoeten jongeren uit verschillende landen elkaar en werken ze zelf mee een programma uit rond een zelfgekozen thema. De rode draad is ideeën en ervaringen uitwisselen. Ze leren van elkaar op een niet-formele manier, bv. via workshops, spelen, activiteiten …

Mobiliteit van jeugdwerkers

Ondersteun de professionele ontwikkeling van jeugdwerkers uit verschillende landen. Zowel beroepskrachten als vrijwilligers doen inspiratie op om de kwaliteit van hun projecten en organisatie te versterken door hun grenzen te verleggen en buitenlandse organisaties te leren kennen.

Kleinschalig jeugdpartnerschap

Verleg je grenzen, maar loop niet meteen te hard van stapel. Neem samen met andere jeugdorganisaties uit een of meerdere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. Versterk elkaar en bouw een internationaal netwerk uit. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

Jeugdpartnerschap

Bouw je expertise en internationaal netwerk uit. Neem samen met jeugdorganisaties uit andere landen een gemeenschappelijk thema onder handen. De impact van de samenwerking ligt in het jeugd- en jongerenwerk.

Accreditatie

Bed een strategische internationale werking in in je organisatie met een reeks groepsuitwisselingen en/of mobiliteiten van jeugdwerkers. Ga voor een accreditatie als je voet aan grond hebt bij de Vlaamse jeugd, je sterk in je schoenen staat en je het organisatorisch, administratief en financieel kan bolwerken.

 • Geen idee welk programma bij je past?
  Doe de test!

  Doe de test