Groepsuitwisselingen

Verruim je blik en leer andere culturen kennen! 

Bij een groepsuitwisseling ontmoet je jongeren uit verschillende landen en wissel je ideeën en ervaringen uit rond een zelfgekozen thema. Je ontdekt andere culturen door op een niet-formele manier van elkaar te leren, bv. via workshops, spelen, uitstapjes of andere activiteiten. Je werkt het programma van de uitwisseling zelf (mee) uit.  Groepsuitwisselingen

Wat?

 • 5 tot 21 programmadagen, exclusief reistijd.
 • Je bereidt samen het programma voor en voert het ook samen uit tijdens een gezamenlijk verblijf.
 • De jongeren zijn tussen 13 tot 30 jaar. Groepsleiders zijn minstens 18 jaar.
 • Elke deelnemende groep heeft minstens 1 groepsleider. In totaal zijn er minstens 16 en maximum 60 deelnemers, begeleiders niet meegeteld. Zijn alle deelnemers jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie en/of met een beperking dan zijn 10 deelnemers het minimum.

De aanvragers van een groepsuitwisseling lopen erg uiteen. De volgende instanties kunnen deelnemen:

 • Een vzw, een vereniging, een ngo;
 • Een sociaal project;
 • Een overheidsinstantie op lokaal, regionaal of nationaal vlak, bv. een jeugddienst;
 • Een informele groep van minstens 4 jongeren;

Een groepsuitwisseling is altijd tussen twee of meerdere landen. Ze vindt plaats in een van de deelnemende landen.

Je kan samenwerken met organisaties in:

 • lidstaten van de Europese Unie en derde landen die geassocieerd zijn met het programma
BelgiëHongarijeMaltaSlovakije
BulgarijeIerlandNederlandSlovenië
CyprusIJslandNoord-MacedoniëSpanje
DenemarkenItaliëNoorwegenTsjechië
DuitslandKroatiëOostenrijkTurkije
EstlandLetlandPolenZweden
FinlandLiechtensteinPortugal
FrankrijkLitouwenRoemenië
GriekenlandLuxemburgServië
 • en/of derde landen die niet geassocieerd zijn met het programma
AlbaniëGeorgiëMarokkoSyrië
AlgerijeIsraëlMoldaviëTunesië
ArmeniëJordaniëMontenegroWit-Rusland
AzerbeidzjanKosovoOekraïne
Bosnië-HerzegovinaLibanonPalestina
EgypteLibiëRusland

Let op!
Je groep kan nooit vertrekken naar een land waarvoor er op het moment van vertrek een negatief reisadvies geldt.

Samenwerking met niet-geassocieerde landen

 • Bij samenwerking met derde landen die niet geassocieerd zijn met het programma moet minstens 1 land betrokken zijn van de geassocieerde landen en minstens 1 niet-geassocieerd land.
 • Een partner uit een niet-geassocieerd land kan nooit zelf een projectaanvraag indienen. Als er derde landen betrokken zijn die niet geassocieerd zijn met het programma dan dient een van de partners uit een geassocieerd land bij zijn Nationaal Agentschap de aanvraag in.
 • Het beschikbare budget voor samenwerking met derde landen die niet geassocieerd zijn met het programma is kleiner dan dat voor projecten met geassocieerde landen.

Samenwerken met Zwitserland

De regels voor de financiering van groepsuitwisselingen met partners uit Zwitserland zijn voorlopig als volgt:

 • Wanneer een project door een Zwitserse organisatie bij het Zwitsers agentschap wordt ingediend en goedgekeurd, wordt het hele project gefinancierd door het Zwitsers agentschap, dus ook de kosten van de deelnemers uit de andere landen.
 • Als een project met Zwitserse deelnemers wordt goedgekeurd en gefinancierd door een Nationaal Agentschap van een van de geassocieerde landen, kan de Zwitserse partner een aanvraag indienen bij het Zwitsers agentschap om de kosten te dekken voor de eigen deelnemers.

Laat je Zwitserse partner contact opnemen met het Zwitsers agentschap:

Dornacherstrasse 28A
Postfach 246
CH-4501 Solothurn
Telefoon: +41 32 34618 00
Webiste: https://www.movetia.ch/

Samenweken met Wales

Sinds de Brexit maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van het Erasmus+-programma. Via het ‘Taith’-programma van de Welshe (deel)regering kan je wel een project opzetten met een Welshe partner.
Je vindt de details in de ‘Taith’-programmagids via de website: www.taith.wales.

 • Organisatiekosten: € 125 per deelnemer, exclusief begeleiders. Daarmee dek je de administratie-, communicatie-, coördinatiekosten …
 • Reiskosten: een vast bedrag voor de heen- en terugreis, gebaseerd op het aantal kilometer in vogelvlucht. Reizen de deelnemers op een ecologisch verantwoorde manier, dan is een ander vast bedrag voorzien. Voor afstanden onder de 500 kilometer wordt verwacht op een duurzame manier te reizen.
 • Individuele kosten: voor accommodatie, maaltijden en dergelijke van de deelnemers. Een vast bedrag per dag per deelnemer (inclusief begeleiders) afhankelijk van waar je activiteit doorgaat (tussen de €44 en €83).
 • Inclusiekosten: om jongeren met een maatschappelijk kwetsbare achtergrond of beperking te ondersteunen. € 125 per deelnemer uit een inclusiedoelgroep, tenzij dat onvoldoende is. Dan worden de kosten, die je niet aanvraagt via reis- of individuele kosten, 100% terugbetaald.
 • Voorbereidend bezoek: € 680 per deelnemer aan het bezoek, inclusief reis en verblijf. Deelnemers uit het ontvangende land worden niet gesubsidieerd.
 • Exceptionele kosten: gaan o.a. over kosten voor visa. Ze worden dan 100% terugbetaald. Heb je extra hoge uitgaven voor het vervoer, bv. omdat je ecologisch reist en je helemaal niet toekomt met het vaste bedrag, dan kan je daar een apart budget voor aanvragen waarbij je op eindverslagniveau de effectieve kosten met de tickets bewijst. Zo’n aanvraag kan van zodra de reguliere reisvergoeding slechts 70% van de reële kosten dekt. De kosten worden dan voor 80% terugbetaald. Bijvoorbeeld: de vergoeding voor reguliere reiskosten tot 1999 kilometer is € 275, € 320 in het geval van ecologisch reizen. In werkelijkheid zijn de kosten voor het vervoer € 520. Je kan dan een aanvraag doen voor het vergoeden van dat vervoer, want 70% van € 520 is meer dan de vergoeding voor de reguliere reiskosten (0,7 x 520 = 364, meer dan 275 en meer dan 320). Van de € 520 wordt uiteindelijk 80%, dus € 416 vergoed (0,8 x 520 = 416).

De subsidiesblokken voor projecten goedgekeurd vóór 2024 kan je hier raadplegen.

Werk je samen met een partner buiten de Eurozone?

Op de officiële website van de Europese Commissie vind je de wisselkoersen die je moet gebruiken bij je eindverslag. Voor de eindafrekening van de niet-forfaitaire bedragen (inclusie- en/of exceptionele kosten) mag je enkel de wisselkoers gebruiken die geldig was in de maand waarin je contract door de directeur van JINT werd ondertekend. Hou daar dus rekening mee! Die koers kan verschillen van de effectieve wisselkoers op het moment dat je je kosten maakt.

Overweeg je om een groepsuitwisseling op te zetten, neem gerust contact op met een stafmedewerker van JINT voor je eraan begint.

Heb je nog vragen? Geef ons een seintje.

Load More

Mis je volgende deadline niet

12u is de uiterste deadline waarop dossiers aanvaard worden. We raden je aan om je aanvraag al enkele dagen vroeger in te dienen. Zo kan je ons bij bijvoorbeeld technische problemen nog contacteren en toch tijdig indienen.

Deadlines voor +

20/02/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/06/2024

01/10/2024, 12:00
Project kan starten vanaf 01/01/2025

Aanvraag indienen
Alle deadlines bekijken

Voordelen

Een groepsuitwisseling opent je blik op de wereld. Lees hieronder citaten van jongeren die graag hun ervaringen delen.

De uitwisseling was voor mij een echte verruiming voor mijn Chiro carrière. Zien en horen hoe kinderen in andere landen geëntertaind worden, vond ik echt geweldig! Ik ben zeker dat ik tijdens de reis vrienden voor het leven heb gemaakt, zowel Marokkaanse als Vlaamse.
Clara (België)
Op de groepsuitwisseling zelf is er iemand die meegaat. Als er dan iets is, is er iemand aanwezig.
Yassin (België)
Aanvraag indienen
Onder de noemer ‘Road of Change’ reisden een groep leerlingen uit het 5de middelbaar de Balkan-route af: de bekende vluchtelingenweg door Servië, Kroatië en Slovenië richting West-Europa

Op inleefreis

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bond zonder Naam

Balkan, België

Andere mogelijkheden

Zit je eerder met een creatief of vernieuwend projectidee dat je met jongeren uit binnen- en buitenland uit de grond wil stampen? Dan is een participatieproject misschien iets voor jou.

DiscoverEU

Word of ben je 18 jaar en heb je altijd al Europa willen doorkruisen met de trein? Maak kans op een DiscoverEU-treinticket en reis tot wel een maand door Europa! 

Meer informatie lees je op gostrange.be.

Participatieprojecten

Wil je samen met een groep jongeren werken aan participatie en bijdragen aan democratie en Europees burgerschap? Zet dan samen met een (buitenlandse) partnergroep een participatieproject op. Ga samen aan de slag rond een gemeenschappelijk thema.

 • Geen idee welk programma bij je past?
  Doe de test!

  Doe de test